Badminton is een racketsport die gespeeld wordt met een shuttle. Deze shuttle kan bestaan uit nylon of uit veren. Bij badminton is het de bedoeling deze shuttle met rackets heen en weer te slaan over een net. Deze Olympische sport is een van de snelste racketsporten ter wereld. Vooral in Aziatische landen is deze sport heel populair, maar ook in Europa en de Verenigde Staten wordt op grote schaal badminton gespeeld. Maar liefst 138 landen zijn aangesloten bij de IBF, wat staat voor de International Badminton Federation.

Geschiedenis van het badminton

Waar en wanneer badminton precies ontstond is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen beweren dat er al 500 jaar voor Christus een vorm van badminton gespeeld werd. Dit zou in het Oude China geweest zijn waar ze het spel de naam ‘Ji Jian Zi’ gaven. Van rackets was toen nog geen sprake; de shuttle werd omhoog getrapt en het was de bedoeling dat deze zo lang mogelijk in de lucht bleef.

Badminton met rackets zou ontstaan zijn in Brits Indië ongeveer aan het begin van de 19de eeuw. Dit spel kreeg de naam ‘battledore and shuttlecock’. Het waren toen vooral de Britse soldaten en de adel die dit spel speelden. In 1873 werd badminton voor de eerste keer officieel in het Verenigd Koninkrijk gespeeld.

In 1972 werd badminton als demonstratiesport geïntroduceerd op de Olympische Spelen in Munchen en in 1992 werd het in Barcelona voor het eerst als een Olympische discpline gespeeld. Het is mogelijk om te wedden op Badminton via talloze websites, al zijn de opties niet zo uitgebreid als wedden op het EK voetbal, er zijn genoeg opties om te wedden.

De spelregels

Badminton wordt gespeeld volgens een rally point systeem. Concreet betekent dit dat een speler die een punt scoort, ook meteen een punt krijgt. Tijdens een partij badminton wordt er gespeeld tot 21 punten. De speler die als eerste 21 punten gescoord heeft, wint de partij. Belangrijk is wel dat er met een minimaal verschil van 2 punten gewonnen moet worden. Zo niet, dan wordt er gewoon verder gespeeld tot er een verschil van 2 punten bereikt wordt.