Badminton is een sport die tegenwoordig wereldwijd beoefend wordt, maar dat is niet altijd zo geweest. Vergeleken met andere sporten is dit spel relatief nieuw. Sinds de badminton oorsprong, die waarschijnlijk in het voormalige Brits-Indië ligt, heeft deze tak van sport binnen een tijdsbestek van ongeveer drie eeuwen de wereld veroverd.

De Badminton Wereld Federatie (BWF)

Omdat badminton gigantisch populair werd in vele landen, is in 1934 de Badminton World Federation (BWF) opgericht. Deze bond doet er alles aan om de sportdiscipline wereldwijd te promoten, door bijvoorbeeld diverse internationale badmintoncompetities te organiseren, waaronder de BWF Super Series, de Wereldkampioenschappen badminton, de Thomas Cup (voor mannenteams), de Uber Cup (voor vrouwenteams) en de Sudirman Cup (voor gemengde teams). De BWF werkt nauw samen met Badminton Europe, een bond die in 1967 opgericht is. Deze Europese organisatie heeft inmiddels talloze leden uit 52 verschillende landen, waaronder België. Badminton Europe coördineert diverse Europese toernooien, waaronder het Europese Badminton Circuit, de Europa Cup en de Europese Mannen/Vrouwen teamkampioenschappen, die onlangs nog gehouden zijn in de Franse stad Liévin.

Belgisch talent in de schijnwerpers

België presteert goed in het internationale badmintoncircuit. Er zijn al diverse buitenlandse toernooien gewonnen door zowel vrouwelijke als mannelijke badmintonspelers uit eigen land. Zo kunnen we bijvoorbeeld trots zijn op Flore Vandenhoucke die samen met Steffi Annys in 2015 goud won tijdens het Greece International toernooi. In 2017 won ze samen met Lise Jacques de internationale badmintontoernooien in Bulgarije en Wales. In 2019 behaalde dit duo nogmaals goud tijdens de German International competities. Ook de wereldberoemde Lianne Tan heeft al verscheidene gouden medailles in de wacht gesleept. Bij de mannen zijn het onder meer Freek Golinski en Maxime Moreels die internationaal goed scoren. Moreels behaalde goud tijdens de badmintoncompetities in Zambia (2016), Zuid-Afrika (2017) en Benin (2018) en Golinski won samen met landgenoot Matijs Dierickx de internationale badmintontoernooien in Peru (2014), Brazilië (2015), Jamaica (2016) en Slovenië (2017).